Cappuccino to gorący, spieniony napój, który wywodzi się z Włoch. Zazwyczaj przygotowywany jest z espresso – często podawany w kawiarniach lub barach. Popularność cappuccino rozprzestrzeniła się na cały świat i stało się ono jednym z...
Jak dobrze zacząć kolejny dzień? Najlepiej od filiżanki gorącej kawy, aromatycznej i czarnej jak smoła. Po czym zdać się na kofeinę, która szybko zrobi swoje. Prawdziwą moc kofeina pokazuje po 40 minutach. Wtedy to w...
Kwasowość jest podstawą bogactwa smaku kawy. W tym artykule dowiesz się od czego zależy kwasowość, jakie rodzaje kwasowości występują i w jakich rodzajach kawy. Z jednej strony, kwasowość jest normalną cechą kawy, podobnie jak innych...
Naprawdę drogiej kawy nie zamówisz w kafejce na rogu i nie znajdziesz jej na półce w osiedlowym dyskoncie. Już szybciej w luksusowym hotelu, gdzie za jedną filiżankę Black Ivory zapłacisz okrągłe 50 dolarów. I choć...
Rodzaje klasycznych napojów kawowych na bazie świeżo zaparzonego espresso: Ristretto – kawa mocniejsza niż espressso; jest to mocniej ubita kawa niż espresso; ilość naparu jest od 10 do 20 ml Doppio – podwójne espresso Americano...
Kawa – (nazwa pochodzi od arabskiego kahwa) jest to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zazwyczaj podawany na gorąco. Kawa pochodzi z Etiopii,a w Europie pojawił się około XVI wieku....