Herbata zawiera garbniki (katechiny, polifenole), witaminy C, B1, B2, K, P i PP, olejki eteryczne, kofeinę i teinę, aminokwasy, a także żelazo, mangan, magnez, sód, krzem, wapń, potas , jod, fluor, fosfor, miedź, złoto. Skład herbaty: 100 gramów bezsmakowej, parzonej czarnej herbaty zawiera około 3-5 kalorii, a 100 gramów bezsmakowej, parzonej zielonej herbaty zawiera 1 kalorię. Ponieważ wartość energetyczna jest niska, często jest zaniedbywana i piszą, że zawartość kalorii wynosi zero .
Składniki: Sucha czarna herbata w 100 gramach:
- zawartość kalorii – 151,8 kilokalorii;
- białka – 20 gramów;
- tłuszcz – 5,1 grama;
- węglowodany – 6,9 grama.
Skłądniki: Sucha zielona herbata w 100 gramach:
- zawartość kalorii – 140,9 kilokalorii;
- białka – 20 gramów;
- tłuszcz – 5,1 grama;
- węglowodany – 4 gramy.
Która herbata nie zawiera kofeiny?
Istnieje kilka rodzajów herbat, które nie zawierają kofeiny:
- rooibos (afrykański napój wytwarzany z łodyg, liści i pędów liniowego krzewu aspalatus);
- herbata Hibiscus (z kwiatów hibiskusa);
- anchan (herbata tajska wytwarzana z niebieskich kwiatów trójlistnej łechtaczki);
- ku qiao (chiński napój z kaszy tatarskiej).
Nie zawierają kofeiny i herbat ziołowych takich jak rumianek, jaśmin, lipa, wierzba. Są bezpieczne, jeśli nie ma indywidualnej nietolerancji. Nie ma też kofeiny w herbatach jagodowo-owocowych, na przykład z dzikiej róży, głogu, jagód, jabłek – wyjaśnił lekarz.
Jak herbata wpływa na organizm człowieka
Picie herbaty wzbogaca organizm w przydatne substancje i dodaje siły. Herbata ma łagodne działanie tonizujące. Mówiąc najprościej, orzeźwia, rozwesela. Wynika to z alkaloidów – teiny, teobrominy, teofiliny. Aktywują metabolizm tlenu i zwiększają napięcie mięśniowe bez zwiększania częstości akcji serca. Po wypiciu tego napoju przed uprawianiem sportu można uzyskać zastrzyk energii.
Korzyści płynące z picia herbaty
Napój ten ma nie tylko przyjemny smak i aromat, ale także korzystnie wpływa na organizm człowieka.
Na przykład czarna herbata, według licznych badań, wykazuje zdolność do obniżania stężenia glukozy we krwi” – mówi lekarz. Amerykańscy naukowcy zidentyfikowali zdolność napoju do zwiększenia produkcji komórek beta trzustki endogennej insuliny, która powoduje, że tkanki organizmu wchłaniają cukier, zmniejszając jego poziom w krwiobiegu. A japońscy eksperci odkryli, że regularne spożywanie zielonej herbaty może zmniejszyć ryzyko rozwoju cukrzycy typu II o 42%.
Dla Twojej skóry
Witaminy zawarte w herbacie odżywiają skórę, a przeciwutleniacze oczyszczają ją z toksyn.
Herbata rumiankowa, na przykład, chroni twarz przed szkodliwymi promieniami UV dzięki wysokiemu stężeniu przeciwutleniacza kwercetyny, dlatego jest przydatna w upalne dni, jak również do nacierania skóry naparem w celu zapobiegania fotostarzeniu. Zielona herbata, która jest pełna katechin, które spowalniają proces starzenia się, jest również dobra dla skóry”. Naukowcy odkryli, że herbata Anchan, znana również jako niebieska herbata, jest dobra dla skóry. Przywraca skórze naturalny koloryt i chroni ją przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych.
Na jelita
Specjaliści odkryli, że zawarte w herbacie polifenole pomagają utrzymać równowagę mikroflory jelitowej i są w stanie niszczyć niektóre bakterie chorobotwórcze, takie jak Salmonella, czynnik wywołujący salmonellozę. Napój ma działanie antybakteryjne już w jamie ustnej. Likwiduje nieświeży oddech i poprawia zdrowie zębów.
Dla mózgu
Spożywanie herbaty może zmniejszyć prawdopodobieństwo rozwoju powszechnych chorób neurodegeneracyjnych. Kofeina i L-teanina aktywują pracę mózgu.
Leave a Reply