Jak dobrze zacząć kolejny dzień? Najlepiej od filiżanki gorącej kawy, aromatycznej i czarnej jak smoła. Po czym zdać się na kofeinę, która szybko zrobi swoje. Prawdziwą moc kofeina pokazuje po 40 minutach. Wtedy to w człowieka wstępuje nowy duch, jego zmysły ulegają wyostrzeniu, jego IQ wzrasta, przybywa mu też elokwencji. Nie każdy wie, że to, ile kofeiny znajduje się kawie, zależy w dużej mierze od sposobu jej parzenia. Jak zaparzać kawę, aby wydobyć z niej jak najwięcej kofeiny?
Kofeina – co to jest?
Kofeina jest naturalnym pestycydem wytwarzanym przez niektóre rośliny, które w ten przebiegły sposób, acz skuteczny podtruwają atakujące je owady. W dużej ilości występuje w ziarnie kawowym. Co prawda, działanie kofeiny na organizm człowieka nie zostało do końca zbadane, ale w świetle dotychczasowych badań nie wzbudza ono większych zastrzeżeń. Kładąc kawę na ławę, kofeiny i kawy bać już się nie trzeba. Więcej informacji na temat kawy i herbaty znajdziesz w sklepie internetowym.
Jak działa kofeina?
Przede wszystkim pobudza ośrodkowy układ nerwowy. Poprawia koncentrację, wyostrza uwagę, ułatwia skupienie, usprawnia myślenie, odpędza senność, a nawet wywiera korzystny wpływ na ogólną koordynację ciała. Zmniejsza też uczucie zmęczenia fizycznego i dodaje energii do działania. Ale warto pamiętać, że jej działanie, szczególnie wtedy, gdy przyjmuje się ją regularnie i w dużych dawkach słabnie, jako że organizm zaczyna przyzwyczajać się do używki.
Bezpieczna dawka kofeiny
Na podstawie badań stwierdza się, że dawka do 400 mg kofeiny na dobę jest dawką bezpieczną. W ilości powyżej 500 mg może prowadzić do nadpobudliwości, bezsenności, stanów silnego niepokoju, drżenia ciała, a nawet zburzeń rytmu serca. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety w ciąży i matki karmiące i nie przekraczać dawki 200 mg dziennie. Warto mieć na uwadze, że po odstawieniu kawy dolegliwości wywołane przedawkowaniem kofeiny ustępują samoistnie.
Jak parzenie wpływa na zawartość kofeiny?
Zawartość kofeiny w filiżance zależy od kilku czynników. Od gatunku kawy i tu górą jest robusta, która, choć gorsza smakowo i tańsza, zawiera więcej kofeiny. Znaczenie mają też stopień wyprażenia ziarna, bo im dłuższa obróbka, tym kawa będzie słabsza, rodzaj mielenia i sposób przechowywania. Dużo zależy też od tego, jak się kawę parzy.
Leave a Reply