Wśród popularnych napojów spożywanych na spotkaniach towarzyskich na pewno można wymienić herbatę i kawę. Walorami smakowymi tych trunków zachwycają się miliony ludzi na całym świecie. Nie ulega wątpliwości, że w kawie zawarta jest kofeina, jednak jak wygląda sytuacja jeśli chodzi o kofeinę w herbacie? Często bywa tak, że herbata jest pierwszym wyborem osób, które chcą ograniczyć jej spożywanie, podczas gdy alternatywny do kawy trunek również zawiera tę substancję chemiczną. Kofeinę można znaleźć w wielu napojach pochodzenia roślinnego, a jej nazwa przybiera inną formę – w herbacie określa się ją mianem teiny, w guaranie wyróżnia się guaraninę, a w popularnej od niedawna yerba mate kryję się mateina.
Od czego zależy zawartość kofeiny w herbacie?
Wiele osób zapytanych o to, jaki rodzaj herbaty ma największą zawartość kofeiny bez zastanowienia odpowie, że to właśnie czarna. Prawda jest jednak inna. Gdy surowcem do procesu obróbki herbaty czarnej, zielonej lub czerwonej będą liście pochodzące z tego samego typu krzewów to ilość teiny w przygotowanym naparze będzie na bardzo podobnym poziomie. Kofeina w herbacie jest zależna głównie od jednego etapu przetwarzania jakim jest fermentacja. Ten proces jest wykorzystywany przy produkcji herbat typu pu’erh, cenionych za swoje właściwości wspomagające spalanie tkanki tłuszczowej i zdolność do wiązania wolnych rodników. Ponadto, na zawartość teiny ma wpływ również stopień rozdrobnienia stosowanych liści. Gdy konieczne jest pobudzenie organizmu to zalecane jest wybranie herbaty ekspresowej, gdyż zmielona zawartość torebki dużo szybciej wydziela substancje zawarte w liściach do wody. Kolejnym czynnikiem wpływającym na ilość kofeiny w herbacie jest temperatura wody używanej do przygotowania napoju. Im wyższa temperatura, tym więcej teiny rozpuści się w trunku. Wykazano również, że jakość gleby przeznaczonej do uprawy liści herbaty także oddziałuję na stężenie kofeiny. Stosowanie nawozów azotowych przy uprawianiu ziemi zwiększa zawartość tej substancji chemicznej w plonach.
Kofeina w herbacie i jej właściwości
Filiżanka herbaty wypijana każdego dnia to nie tylko drobna przyjemność, ale także napój mający dobroczynne działanie dla człowieka. W podejściu medycznym kofeina jest klasyfikowana jako jedna z substancji stymulujących organizm ludzki, mająca bezpośredni wpływ na układ nerwowy. Z tego też powodu kobietom w ciąży zaleca się znaczne ograniczenie jej w diecie. Herbata spożywana w rozsądnych ilościach jest w stanie pomóc w lepszej koncentracji, świetnie radzi sobie z uczuciem ospałości i zmęczenia, a także pozytywnie wpływa na wydolność fizyczną organizmu. W stresujących sytuacjach filiżanka herbaty wspomaga koncentrację na powierzonym zadaniu. Kofeina w herbacie może być lekiem w przypadku wystąpienia zatrucia alkoholowego lub dla osób cierpiących z powodu niskiego ciśnienia tętniczego. Teina ma również właściwości moczopędne i wspomaga wydalanie z organizmu szkodliwych substancji. Wpływa pozytywnie na procesy metaboliczne, ma właściwości antyoksydacyjne. Warto jednak pamiętać, że kofeina w herbacie może być tak samo uzależniająca jak kawa. Pierwszymi objawami, na które warto zwrócić uwagę i w porę zareagować jest ból głowy oraz uczucie rozdrażnienia. Dla większości zdrowych ludzi bezpieczną ilością teiny spożywanej w ciągu dnia będzie 400 mg, gdzie jeden kubek herbaty zawiera około 30 mg tej substancji. Osobom obciążonym zdrowotnie, kobietom w ciąży oraz na stałe przyjmującym leki zaleca się rozmowę z lekarzem prowadzącym, w celu ustalenia dozwolonej dziennej porcji herbaty.
Leave a Reply