Kawa – (nazwa pochodzi od arabskiego kahwa) jest to napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zazwyczaj podawany na gorąco. Kawa pochodzi z Etiopii,a w Europie pojawił się około XVI wieku. Jest to jedna z najbardziej popularnych używek na ziemi i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco oraz przyśpiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy. Dotąd nie udowodniono jej negatywnego wpływu na organizm człowieka. Jedynie spożywanie jej w nadmiernych ilościach może mieć negatywny wpływ na ludzki organizm.
Najpopularniejsze sposoby parzenia kawy:
- W dzbanku (filiżance) – Do wyparzonego gorącą wodą dzbanka (bądź filiżanki) sypiemy drobno zmieloną kawę. Proporcja to 5-7 g kawy na każde 160 ml wody. Następnie zalewamy wodą o temperaturze 90ºC, czekamy kilka minut, mieszamy i czekamy do momentu aż fusy osiądą na dnie dzbanka. Serwujemy powoli kawę do filiżanek, tak aby nie przedostały się fusy.
- W zaparzaczu tłokowym – Pierwszy raz zaparzono kawę w takim zaparzaczu w latach pięćdziesiątych XIX wieku we Francji. Jest bardzo wygodny i łatwy w obsłudze. Składa się ze szklanego cylindra w ażurowej obudowie, zazwyczaj metalowej, z wewnętrznym tłokiem zaopatrzonym w gęste sitko łatwo oddzielające fusy od naparu. Należy pamiętać, aby kawa nie była za drobno zmielona, aby fusy nie przedostawały się do napoju.Na dno cylindra wsypujemy kawę, zalewamy ją wrzątkiem, mieszamy i nakładamy na górną powierzchnię naparu tłok z filtrem, lekko naciskając go w dół. Po około 4 minutach cały osad jest całkowicie przyciśnięty do dna cylindra, a nad nimi znajduje się pozbawiony fusów napar. Następnie kawę serwujemy do filiżanek.
- We włoskiej kawiarce ciśnieniowej (zwanej również mokką i kafetierą) – Wynalazł je Włoch Alfonso Bialetti w 1933 roku. Pierwsze kawiarki były aluminiowe, dziś także ze stali szlachetnej, oraz są różnej wielkości. Służy do przyrządzania mocnej kawy bez fusów.Do wyjmowanego sitka wsypujemy świeżo zmieloną kawę. Nie ugniatamy jej ani nie ubijamy, jedynie lekko wygładzamy powierzchnię kawy. Do dolnej powierzchni wlewamy wodę, poniżej widocznego zaworka bezpieczeństwa. Nakładamy na nią sitko z kawą i szczelnie skręcamy całość. Stawiamy kafetierę na wolnym ogniu i czekamy, aż woda w dolnej części się zagotuje i pod ciśnieniem przefiltruje kawę w sitku i już jako gotowy napar trafi do górnej części.
- W ekspresie ciśnieniowymW ekspresie ciśnieniowym przyrządzimy prawdziwe włoskie espresso, dzięki któremu z kolei będziemy mogli przygotować przepyszne cappuccino czy latte. W skrócie sposób przygotowania można opisać następująco: Na początku wsypujemy od 7 do 9 g kawy do sitka, ubijamy ją tamperem. Następnie umieszczamy łyżkę z sitkiem w grupie ekspresu i parzymy od 20 do 30 sekund, uzyskując od 20 do 30 ml naparu kawowego. Temperatura wody wynosi 90°C (+/- 2°C), a ciśnienie 9 barów. Należy pamiętać, że do przygotowania prawdziwego włoskiego espresso potrzebny jest doświadczony barista. Posiadając dobry ekspres i młynek, a także mieszankę kawy dobrej jakości, bez dobrego i profesjonalnego baristy nie przyrządzimy dobrego espresso.
Leave a Reply