Rodzaje klasycznych napojów kawowych na bazie świeżo zaparzonego espresso:
- Ristretto – kawa mocniejsza niż espressso; jest to mocniej ubita kawa niż espresso; ilość naparu jest od 10 do 20 ml
- Doppio – podwójne espresso
- Americano – espresso z dodatkiem wrzątku; przygotowujemy najpierw wlewając wrzątek do filiżanki, następnie dopełniamy świeżo przyrządzonym espresso; tak zaparzona kawa americano jest pozbawiona szkodliwych frakcji, które są obecne przy wydłużaniu czasu ekstrakcji
- Cappuccino – napój przyrządzany z kawy espresso oraz spienionego za pomocą pary wodnej pod ciśnieniem mleka; przez Włochów cappuccino w skrócie nazywane jest cappuccio, ponieważ jego brązowy kolor przypomina habity franciszkanów lub kapucynów
- Cafe latte – espresso z dodatkiem dużej ilości gorącego mleka; podaje się w dużych filiżankach bądź wysokich szklankach
- Espresso macchiato – espresso, do którego dodajemy niewielką ilość spienionego mleka
- Latte macchiato – trójwarstwowy napój, który składa się z warstwy mleka, espresso oraz pianki mlecznej
- Mocha – espresso, gorące mleko i gorąca czekolada zmieszane ze sobą w takiej samej ilości
- Coretto – espresso z niewielkim dodatkiem alkoholu
- Irish Coffee – ten drink kawowy został pierwszy raz przygotowany przez barmana Joe Sheridana na lotnisku w Irlandii; przygotowuje się z 40 ml irlandzkiej whiskey, cukru trzcinowego, espresso oraz bitej śmietany
- Espresso con panna – espresso z odrobiną bitej śmietany podawane w filiżance do espresso
Leave a Reply